Sukukukka
Suopayrtti - Saponaria officinalis L.

   

Kerran 1970-luvulla Hilja-täti (s. 1899) Ridasta tuli tuomaan mökillemme Ristinkalliolle uutta kukkaa kukkapenkkiin. Hän sanoi, että tämä on sellainen kasvi, joka täytyy olla jokaisella Saukkosen suvun jäsenellä. Kasvin oli tuonut Ritaan Anna Katriina Saukkonen (s. 1864) kotipihaltaan Lepokiveltä, kun hän oli tullut miniäksi Ritaan. Aloimme tietenkin kutsua kasvia nimellä "saukkonen".

Mikä "saukkonen" sitten oikeasti on? Se on suopayrtti tai rohtosuopayrtti, såpnejlika, Saponaria officinalis. Se kasvaa noin 50-80 cm korkeaksi ja kukkii heinäkuulta syyskuulle. Kasvin versot ovat haarattomia, lehdet soikeita ja teräväkärkisiä. Kukat ovat terttuina versojen latvoissa. Ne voivat olla valkoisia tai vaaleanpunertavia, kerrattuja tai yksinkertaisia, mutta tuoksuvat kaikessa tapauksessa erittäin hyvälle. Suopayrtti on hyvin kestävä, se selviytyy hoitamattomanakin ja valloittaa mielellään itselleen tilaa kukkapenkistä. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen kukkamaa. Kasvia voidaan lisätä jakamalla tai kylvämällä. Myytävänä suopayrttiä ei ole näkynyt.

Suopayrtti on tullut Suomeen jo 1600-luvulla. Se on vanhimpia tänne tuotuja perennoja, joten sitä kannattaisi vaalia. Suopayrttiä on käytetty paitsi koriste- myös rohtokasvina. Sen on uskottu mm. puhdistavan verta, auttavan yskään ja luuvaloon. Kun kasvin osia liotetaan vedessä, niistä liukenee saponiinia. Tätä vaahtoavaa liuosta on käytetty pesuaineena, esim. lampaanvillan ja vaatteiden pesuun.

Katselkaapa, kasvaako suopayrtti teidän pihallanne!

Riitta Siitonen

 

Hei Sinä Saukkonen!

Mikäli pihallasi jo kasvaa tämä "saukkonen" eli suopayrtti ja jos Sinulta mahdollisesti voisi saada siitä pistokkaan, niin voisitko kirjoittaa siitä kotisivujemme vieraskirjaan viestin. Näin saisimme tietoa sukukukkamme levikistä ja myös siitä, mistä lisää "saukkosia" olisi mahdollista pihalleen saada.

 
Kuvalähde ja lisätietoja: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/sapon/sapooff.html

>> Takaisin