Ruoka preseptiä
Ida Saukkonen

Preseptit Sivu 1
Sivu 1

Preseptit Sivu 2
Sivu 2
Preseptit Sivu 3
Sivu 3


Sääntöjä

Ruokalajien tarjolle panemista varten

Ruokalajien tarjolle paneminen riippuu itsekunkin emännän tahdosta ja maan tavasta.

1) Pane tarjolle voileipäpöytään kuuluvat ruokalajit, johon kuuluu kaikenlaisia kylmiä ruokia niin sanottu ja asetti ruokia esim. suolaista lihaa, syltyä, juuressyltyä, maksapasteija, suolattua kieltä, suolaista tahi vähän suolaista lohta, silliä, siikaa, liha kala tai kaalipiirakkaa ja lämpimäksi ruuaksi joku omeletti, sieni, kasvislaatikko, hyvin pieniä liha palleroita y.m.s. Pane kaikki voileipä pöytään kuuluvat ruokalajit yht´aikaa tarjolle, erityiselle voileipä pöydälle eli sille pöydälle johon aiot panna lämpimät ruuat.

2) Pane voileipä ruokain jälestä liemiruoka ja sitte kala perunain kanssa ja sen jälestä paisti salaattien ja kasvisten kanssa, viimeksi jälkiruoka, jäätelöä hyytelöä, kakkua, omena pai y.m. Wiimeksi kahvi.

3) Laita lämpimä ja kylmä ruokapöytä niin somasti kuin mahdollista puhdai pöytäliinain, käännettyjen servettien ja kukkasden kanssa.

4) Kaikki lämpimät ruuat pitää olla kuumia ja jos tarvitsee niin pitää lautaset kuumentaa härkäpaistille lihaliemelle ja kaalille.

5) Pidä huolta kaikista tarvittavista astioista ja aineista ennen ettei mitään häiriötä synny ruokaa jakaessa.

6) Kaikki voileipäpöytään kuuluvat ruokalajit reunustetaan persiljalla tittillä ja väliin salaatin lehdillä ja juurista tehdyillä kukkasilla.

7) Jos ruokahuone on pieni ja vieraita paljon niin silloin on pöytä katettava niin että vieraat syövät seisoallaan, mutta jos on tilavampi ruokahuone niin hauskempi on kattaa pöytä niin että vieraat syövät varsinkin lämpimät ruuat istuallaan ja ruokalajit tarjotaan yllämainitussa järjestyksessä. Ruokaa on tarjottava syöjän vasemmalta puolelta ja käytetyt lautaset ovat otettava oikealta puolelta pois. Ja joka ruokalajien jälestä ovat muutettavat puhtaat lautaset.

8) Lautasia lusikoita ja veitsiä on käsiteltävä hiljaan etei mitään kolinaa synny ja samoin on myös ovissa hiljaa liikuttava.

>> Takaisin